به گزارش مشرق، علیاکبر سیاری در نشست خبری هفته سلامت با شعار ایمنی غذا از مزرعه تا سفره با اشاره به کارگیری آرم "سیب" برای رستورانها و تشریح جزئیات حذف نمک محصولات غذایی اظهارداشت: سه مولفه در سلامت که دربرگیرنده کاهش مصرف نمک و شکر، رژیم غذایی سالم و توجه کافی به مساله تحرک، بسیار اهمیت دارد.
وی ادامه داد: بالغ بر 200 بیماری به دلیل آلودگی مواد غذایی ایجاد میشود؛ از اسهال گرفته تا سرطان؛ براین یاساس بر حسب آمارها دو میلیون نفر در دنیا به علت آلودگی غذایی جان خود را از دست می دهند. به همین دلیل شعار امسال "روز جهانی بهداشت با محوریت ایمنی غذا" انتخاب شده است.
سیاری با اشاره به نقش سایر دستگاهها در جهت تامین ایمنی و امنیت غذا عنوان کرد: در این زمینه فقط وزارت بهداشت مسئول نیست بلکه تمام سازمانها از تولیدکننده، عرضهکننده و همچنین مصرفکننده باید در این زمینه آگاه باشند، البته نقش رسانهها نیز بسیار مهم است. باید دست به دست هم داد و امسال در زمینه ایمنی غذا و رژیم غذایی سالم کار کنیم.
وی نمک، شکر و هروئین را سه سم سفید عنوان کرد و ادامه داد: متاسفانه سالانه 500 تُن تریاک تولید میشود که 450 تُن آن در ایران به مصرف میرسد که این خطر بزرگی است. همچنین ایرانیان روزانه 10 تا 12 گرم نمک مصرف میکنند این در حالی است که نهایت میزان مصرفی نمک باید روزانه پنج گرم باشد.
اصلاح استاندارد نمک نان و پنیر
سیاری تصریح کرد: در این راستا استاندارد نان و پنیر را با همکاری سازمان استاندارد اصلاح کردیم که باید به زودی به مرحله عمل برسد. از طرف دیگر نمک زیادی در مواد غذایی صنعتی از رُب گرفته تا تُن و سایر مواد غذایی استفاده میشود. همچنین شکر و قند پنهان در نوشابهها، نباید از یاد برد. حداکثر قند مصرفی مردم باید روزانه 25 گرم یعنی معادل 6 قاشق مربا خوری باشد این در حالی است که یک لیوان کوچک نوشابه معادل این میزان قند دارد.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت عنوان : متاسفانه در نوشابهها فقط کف استاندارد قند تعیین شده است و برای قند نوشابهها سقفی تعیین نشده بود که در این زمینه نیز اقدام کردیم و تاکنون دو نوشابه وارد عمل شده است. این مبحث را در سال 94 دنبال میکنیم تا میزان قند موجود در نوشابهها نیز کاهش یابد.
سیاری بر کاهش لزوم روغن مصرفی از سوی آحاد جامعه ایرانی تاکید کرد و گفت: روغنهای مصرفی دو اشکال دارند، ابتدا آنکه اسید چرب ترانس آنها بالاست از طرف دیگر میزان اسید چرب اشباع آنها نیز باید کاهش یابد. موضوع پالم که آن اندازه سروصدا کرد اشکالش بر اسید چرب اشباع بود. در زمینه روغنهای مصرفی تلاشمان بر این است که اسید چرب ترانس به حداقل ممکن کاهش یابد چراکه برای بدن بسیار مضر است و همچنین از میزان اسید چرب اشباع نیز بکاهیم.
وی در ادامه صحبتهایش با تاکید بر لزوم اقدام ویژه در زمینه سلامت سبزیها و میوهجات افزود: در ایام عید تیمهای نظارتی وزارت بهداشت 9 هزار مورد بازرسی انجام دادند که 2 هزار مورد از آنها منجر به دادگاهی شد که از این میان حدود 200 تا 300 مورد مغازه نیز بسته شد. مابقی موارد هم در دست بررسی است.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت افزود: امسال در راستای تحقق شعار ایمنی غذا از مزرعه تا سفره، نظارتهایمان را بسیار تشدید خواهیم کرد. به طوریکه ابتدا ابزار لازم را در این زمینه فراهم میکنیم. بازرسان فعال و خودروهای لازم برای آنها فراهم خواهد شد. همچنین سامانه 1490 نیز در این راستا فعال است. مردم خود نیز باید در این طرح مشارکت کنند. در صورت تماس با سامانه 1490 طی 48 ساعت، پاسخ مردم داده میشود.
مرگ 65 هزار نفر بر اثر دخانیات
معاون بهداشتی وزیر بهداشت در صحبتهایش با تاکید چندباره بر لزوم کنترل و مبارزه با دخانیات خاطرنشان کرد: سال گذشته در این زمینه اقدامات زیادی انجام دادیم اما متاسفانه مثلث تزویر، دروغ و قدرت بر مثلث سلامت، وزارت بهداشت و رسانه پیروز شد. از شما رسانهها خواستیم که در این مسیر همراه با حوزه سلامت باشید؛ اما نهایتاً اقدامات انجام شده به نتیجه نرسید و حاصل 65 هزار مرگ در سال 94 و 10 میلیارد تومان دود خواهد بود. باید در این مسیر همت کنیم. نسبت به مساله دخانیات بیتفاوت نباشید دست به دست هم دهیم تا موضوع را به نتیجه برسانیم
پای سیب سلامت به رستورانها باز شد
وی ادامه داد: امسال رستورانهای عرضه غذایی اولویت اول ما است و تاکنون 4500 مورد از این رستورانها را مورد بررسی قرار دادیم. سیب سلامت به رستورانها اعطا خواهد شد به طوریکه بهترین رستوران سه سیب خواهند داشت، ضعیفترها 2 و خیلی ضعیفترها یک سیب. آنهایی هم که وضعیت خوبی ندارند، نشانی دریافت نمیکنند.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت ادامه داد: در طول ایام عید 2 هزار تماس با سامانه 1490 برقرار شد که 95 درصد از آنها به نتیجه انجامید. باز هم در زمینه ایمنی غذا، رژیم غذایی سالم، کم نمک، کم قند و همچنین تحرک لازم، تاکید داریم.
سیاری در ادامه صحبتهایش به سه تفاهمنامه با وزارت آموزش و پرورش اشاره کرد و گفت: در زمینه سالمسازی بوفه مدارس، افزایش تحرک و کنترل اضافه وزن چاقی و همچنین بهداشت دهان و دندان با وزارتخانه آموزش و پرورش تفاهم کردهایم چراکه فرهنگسازیها باید از سنین پایین آغاز شود تا بتواند نتیجه لازم را داشته باشد.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره محصولات کشاورزی و دامی ارگانیک خاطرنشان کرد: از آنجا که محصولات ارگانیک سود بالایی دارند، تقلب هم در این محصولات بسیار زیاد است بنابراین لازم است کنترل مطلوبی در رابطه با این محصولات صورت پذیرد.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به بکارگیری آرم "سیب" برای رستورانها، جزئیات حذف نمک در محصولات غذایی را نیز تشریح کرد.
منبع: تسنیم